پیش بینی وضعیت آینده نرخ آهن آلات در بازار ایران
در روزهای اخیر نوسانات نرخ ارز و سکه، تأثیر مثبتی بروی افزایش قیمت آهن آلات داشته است و توانسته است سرمایه گذاری اندکی را برای این بازار جذب کند؛ اما تغییر نرخ و رونق گرفتن بازار آهن آلات به جذب سرمایههای بیشتری نیازمند است. به گونهای که نوسانات این روزها نتوانسته است تأثیر مثبتی در رشد بازار آهن آلات داشته باشد و این صنعت همچنان در وضعیت رکود و یکنواختی به سر میبرد.
وجود روزهای تعطیل ماه گذشته و مصادف بودن روزهای شروع هفته جدید با پایان ماه جاری، مانع از رشد قیمت و رونق گرفتن بازار آهن آلات در روزهای جاری شده است. به گونهای که در هفته گذشته شمش و میلگرد به ترتیب با قیمتهای ۲۰۰۰ تومان و ۲۲۰۰ تومان به فروش رسیده است و تغیر قیمت آنچنانی نسبت به فروش روزهای گذشته نداشته است.
علت رکود بازار آهن آلات در ایران
بنا بر نرخ آمار ثبت شده، بازار آهن آلات در ماههای آذر و دی نسبت به سالهای گذشته راکد بوده است. از طرفی نرخ معاملات صورت گرفته در ماه جاری نیز میزان رشد قابل توجهی نداشته است. از این رو فعالان عرصه خرید و فروش آهن آلات انتظار زیادی در رابطه با نوسان قیمت آهن و رشد بازار آن ندارند؛ زیرا با افزایش نرخ سکه و ارز امروزه بازار بر روی این دو موضوع متمرکز شده است. از این رو افزایش قیمت ارز و سکه مانع از رشد قیمت آهن آلات شده است و در روزهای آتی نیز انتظار رشد این بازار وجود نخواهد داشت.
از طرفی وقوع زلزله در شهر کرمانشاه و تخریبهای منازل و اماکن صورت گرفته سبب تغیر نرخ جدی در قیمت آهن آلات شده است؛ زیرا برای ساخت و سازها نیاز به آهن آلات وجود دارد؛ اما با این وجود ممکن است بازار آهن آلات با کاهش یا افزایش قیمت مواجه شود و به طور جدی میزان صعود یا سقوط این بازار را نمیتوان پیش بینی کرد.
با این وجود قیمت آهن آلات بیشتر در حال ثبات و یکنواختی به سر میبرد و تغیر چندانی نخواهد داشت. در حال حاضر میلگرد با قیمتی در حدود ۲۲۰۰ تومان و تیر آهن با قیمتی در حدود ۲۵۰۰ تا ۲۶۰۰ تومان به فروش میرسد. از طرفی پیش بینیها نشان دهنده این است که این قیمتها تا حدودی ثابت میماند و احتمال پیشرفت قیمت در نرخ آهن آلات وجود نخواهد داشت.
ضایعات یا قراضه آهن برنده رقابت بازار امروز
با وجود تقاضای خرید و فروش برای قراضه آهن، ضایعات یا قراضه آهن تا حدودی نسبت به روزهای گذشته با روند صعودی رشد در بازار آهن آلات مواجه بوده است؛ اما با وجود رشد قیمت قراضه آهن در برخی از برهههای زمانی نگرانی از بابت خرید آن وجود دارد. با این همه خرید قراضه آهن در بازار داخلی در پایینترین حد ممکن قرار گرفته است و رشد آنچنانی در بازار معاملات آهن آلات نداشته است.
روند افزایش قیمت قراضه آهن به دلیل کمبود این کالا در نسبت عرضه به تقاضا میباشد. همچنین پیش فروشهایی در بازار آهن وجود داشته است که بر روی قیمت قراضه آهن تأثیر گذار بوده است. در راستای تأمین قراضه آهن مورد نیاز بازار تلاشهایی در راستای تولید بیلت و انجام برخی تعهدات عقب افتاده صورت پذیرفته است که از عوامل تأثیر گذار در رشد نرخ قراضه آهن بوده است.
چگونگی افزایش قیمت زغال سنگ در بازارهای داخلی
نوسانات قیمت زغال سنگ نسبت به سایر مواد از رشد شگفت انگیزی برخوردار بوده است. به گونهای که در وضعیت سکون بازار، زغال سنگ از قیمتی در حدود ۱۷۹ دلار به ازای هر تن فوب استرالیا به ۲۰۲ دلار به ازای هر تن فوب دست یافته است. این افزایش قیمت از ابتدا تا ۲۳ ام ماه نوامبر سال جاری صورت پذیرفته است و به عنوان یک رشد صعودی مورد توجه افراد بسیاری قرار گرفته است. این نوسانات بر روی نرخ افزایش قیمت آهن آلات در بازار تأثیر بسزایی داشته است.
اما در ماههای سپتامبر تا اکتبر قیمت زغال سنگ در کشور چین به عنوان مصرف کننده مطرح این محصول کاهش پیدا کرده است؛ زیرا تقاضای چین در این دو ماه کمتر شده است. دلیل این امر کاهش تولید کشور چین در طول فصل زمستان است؛ که بر روی میزان زغال سنگ وارداتی تأثیر گذار بوده است.
افزایش نرخ زغال سنگ بیشتر از طریق کشورهای خارجی به جز چین صورت پذیرفته است. از طرفی وجود مشکلاتی مانند مشکلاتی حمل و نقل از بنادر و کاهش میزان عرضه سبب افزایش قیمت زغال سنگ عرضه شده در بازار شده است.