مجله اقتصادی بلومبرگ روز گذشته به تحلیل بازار سنگ آهن با توجه به تحولات چین و خاورمیانه پرداخت و در مقالهای بیان کرد: سرمایهگذاران نگران از اخبار کمبود عرضه هستند و این موضوعات باعث شدند تا قیمت این محصول از مرز ۱۰۰ دلار بگذرد. چنانکه روز گذشته قیمت این کالا با ۵/ ۲ درصد رشد به ۱۰۰ دلار و ۳۵ سنت در هر تن رسید و در بازار آتی سنگاپور نیز ۸/ ۳ درصد رشد کرد. روابط تیره و تار بین آمریکا و چین نیز منجر به ضربه زدن به بازارهای سنگ آهن شده است و از طرفی نگرانی از شکسته شدن سدهای برزیل میتواند اوضاع را بدتر کند.
پیشتر و با اعلام تحریم های جدید امریکا که بازار فلزات و فولاد ایران را هدف قرار داد، بازار جهانی سنگ آهن دچار التهاب ناشی از نگرانی کاهش حضور این کشور در بازارهای جهانی و به دنبال آن کاهش عرضه شد.
بر اساس گزارش انجمن سنگ آهن ایران، چین و کشورهای جنوب آسیا در حوزه سنگ آهن و مواد معدنی مشتریان ایران هستند و بخش عمدهای از صادرات صنایع معدنی و فولاد ایران به کشورهای همسایه صورت میگیرد. در نتیجه تداوم این صادرات پس از این موضوع نیز تحریمها هم امکان پذیر است، چراکه همسایه های ایرانی این موضوع را به رسمیت نمی شناسند و همچنان مراودات خود را ادامه خواهند داد. یکی از اعضای انجمن اذعان داشت: ایران بازاری ۴۰۰ میلیون نفری را در محدوده خود دراختیار دارد و اتفاقا با اغلب آنها مسیرهای زمینی و مرزهای گستردهای ایجاد شده است. بنابراین ارتباط با شرکتهای این کشورها که نیازمند تامین ماده اولیه فولاد و سایر فلزات هستند کار سختی نیست و میتواند فرصتی باشد تا سهم بازار بیشتری در بخشهای اقتصادی این کشورها برای خود متصورشود. در کنار این موضوع شرکتهای کوچک و متوسط داخلی می توانند شرکتهای کوچک و متوسط کشورهای صادراتی را هدف قرار دهد با توجه به اینکه اندازه این شرکتها کوچک است و مراوداتی نیز با آمریکا ندارند و در عرصه بین المللی زیر ذره بین قرار ندارند می توانند همکاری بهتری داشته باشند.
گزارش های دیگری حاکی از آن است که در کشور ما ذخایر سنگ آهن به همت کارشناسان و مهندسین توانای ایرانی رو به افزایش است. تا کنون حدود ۳۰۰ میلیون تن سنگ آهن در ۲ شرکت گلگهر و چادرملو فرآوری شده است. این اقدام زمینه فعالیت شرکتهای فولادی کشور را فراهم کرده است. درواقع با فرآوری سنگ آهن، از یک سو زنجیره ارزش افزوده تکمیل میشود و از سویی دیگر زنجیره تولید فولاد از معدن تا محصول نهایی مداوم خواهد بود. مسئولین این صنایع در ایران معتقدند در شرایط کنونی کشور و با اعمال مجدد تحریمها این اقدامات زمینهساز رشد و نجات بخش اقتصاد کشور خواهد بود.